Výběr z 2.poloviny roku 2019

Rok 2019 je za námi a já jsem opět vybral fotky, které jsem nafotil v druhé polovině roku.

Začněme koncem června 2019, přesněji 30.6.2019 byla nádherná jasná noc a já se vypravil po půlnoci k Panské skále a tam se mi podařilo nafotit několik nočních panoramat s Panskou skálou a Mléčnou dráhou.

Panská skála pod Mléčnou dráhouPanská skála pod Mléčnou dráhou - Konec června 2019 byl nejen jasný, ale i velmi teplý a tak část noci, kterou jsem strávil u Panské skály byla velmi příjemná.

Začátkem srpna jsem byl u Lužických jezer v okolí vesničky Milkel, kde mají také krásný zámek stejného jména.

Zámek MilkelZámek Milkel

Další focení v srpnu probíhalo na stolové hoře Kaiserkrone, kde byla nádherná mlha, která zalévala celé údolí Labe.

KaiserkroneKaiserkrone - Ostrovy (Zirkelstein a Růžovský vrch) v moři mlhy.

Nejdříve pokusy o další noční fotografie, které díky mlze nevyšlo a pak zajímavý východ Slunce a mlha v okolí Bezdězu.

Královský hrad BezdězKrálovský hrad Bezděz - Srpnové focení Bezdězu, kdy mlha krásně zalila podhradí a obloha byla načechrána plujícími mraky.

Konec srpna byl ve znamení občasných bouřek a po jedné takové jsem se vypravil na Křížový vrch u Rynartic.

Sluneční pruhSluneční pruh - Odpolední focení po bouřce z Křížového vrchu, kdy Slunce na chvilku prorazilo hradbu mraků a osvítilo skalní masiv.

A znovu Křížový vrch, tentokráte začátkem září, kdy se v okolí Jetřichovic válely nádherné ranní mlhy.

Ranní mlhy u JetřichovicRanní mlhy u Jetřichovic - Ranní focení na začátku září z Křížového vrchu, kdy se v okolí Jetřichovic válely krásné ranní mlhy.

Začátkem září jsem poprvé zkoušel štěstí s focením Českého středohoří. Začal jsem opatrně kousek od Litoměřic na Radobýlu. Podmínky byly velmi pěkné, jen technopárty v okolí tu krásu zcela zničila.

Svítání nad LebemSvítání nad Lebem - Moje první focení v Českém středohoří, konkrétně z Radobýlu u Litoměřic. Počasí vyšlo nad očekávání pěkně a výhled byl famózní.

V polovině září jsem měl konečně týden dovolené, který jsme se ženou strávili v Krušných horách na Hřebečné a odtud i pochízí snímek noční oblohy.

Hvězdná obloha Hvězdná obloha - Pokus o noční fotografii v Krušných horách u Rýžovny.

Konec září jsem se na pár dnů vydal do Slovinska, článek o fotoputování ve Slovinsku a Rakousku je v samostatném článku na těchto stránkách. Proto přidávám jen jednu fotku.

Sveti TomažSveti Tomaž - Nádherný kostelík nad nímž se tyčí julské Alpy.

A přichází nejkrásnější roční období pro fotografy, příroda se barví nádhernou paletou barev a v údolích se začínají objevovat mlhy. Někdy je těch mlh tolik, že vlastní motiv se v ní ztrácí. To je i případ následující fotky z 6.října, kdy jsem byl ráno na vyhlídce Carolafelsen.

Mlhavé ráno Mlhavé ráno - Začátek října na Carolafelsen bylo mlhy až přespříliš. Dlouho jsem čekal, než se mlha alespoň částečně rozplyne a budou vidět okolní scenérie.

Barevný podzim láká na focení a je potřeba využít každé příležitosti. Tentokráte je to Schrammsteine a méně známá vyhlídka.

Západ Slunce u SchrammsteineZápad Slunce u Schrammsteine - Tyto skály mne nepřestanou fascinovat a přitahovat. Míst odkud se dají fotit je několik a toto je jedno z méně častých.

Na sobotní ráno na Klosterwächtru mám moc hezké vzpomínky, byl jsem tam skoro sám, až později přišli dva němečtí kluci a hlavně počasí mi přálo. nebe bylo tajemně temné a podsvícené jen odrazem Slunce. To se pak na pár okamžiků prodralo skrz štěrbinu na obzoru.

Temné svítáníTemné svítání - Temné svítání na Klosterwächtru, kdy Slunce na několik okamžiků vysvitlo ze štěrbiny na obzoru.

Po focení na Klosterwächtru jsem se loudal pěšinou a hledal další možná místa na focení. A protože počasí mi přálo vzikly i tyto dvě fotografie.

Podzim v Saském ŠvýcarskuPodzim v Saském Švýcarsku - Cestou z ranního focení na Klosterwächtru jsem hledal další místa k focení a objevil zajímavé výhledy směrem na západ. Na obzoru je vidět masiv Schrammsteine a Falkensteinu.

Hra světla Hra světla - Cestou z Klosterwächtru na další vyhlídce byl vidět Sluncem ozářený Hohe liebe.

V týdnu jsme s kolegou vyrazili na Bastei, místo kde o víkendu nepropadne špendlík, protože se všude mačkají turisté. I během pracovního týdne je to očistec, holt místo, kam není náročný přístup.

Basteibrücke v podzimním časeBasteibrücke v podzimním čase - Ikonický a hojně navštěvovaný Bastei, kam míří davy turistů a to hlavně proto, že se k němu nechá dojet autem.

Sobotní ráno mne zastihlo na Kleine Winterbergu a podmínky před východem Slunce byly výborné. Samotná borovice na konci jedné z vyhlídek pak tu krásu jen podtrhovala.

Borovice Borovice - Svítání nad Kleine Winterberg a jedna z méně navštěvovaných vyhlídek, na jejímž konci je krásná zakrslá borovice.

Koncem října jsme společně s kolegou Milanem opět vyrazili do nejfotogeničtějších hor - Dolomit. Počasí nám přálo a více jsem toho popsal v samostatném článku a tak jen pro povzbuzení chuti přidám jeden klenot.

Zlaté opojeníZlaté opojení - Zlaté modříny ozářené vycházejícím Sluncem

Zbytek listopadu už moc příznivý nebyl, až několi dnů v prosinci se umoudřilo počasí a tak jsem vyrazil na Zámecký vrch nad Vysokou Lípou.

foto#335

Svítání na Zámeckém vrchuSvítání na Zámeckém vrchu - Majestátní stromy, pískovcové skály a svítání, to je důvod proč "blázi se sklíčky" navštěvují České Švýcarsko.

Východ Slunce na Zámeckém vrchuVýchod Slunce na Zámeckém vrchu - Poslední listopadový den připadl na sobotu a počasí se na chvilku umoudřilo a tak jsem vyrazil na místo, kde jsem dlouho nebyl.

Mlha kouzlí.

Poslední mohykánPoslední mohykán - Mlha někdy umožní fotit detaily v krajině.

Konec roku sníh do našich končin nepřinesl a tak jsem se vypravil na jedlovou, ale ani tam mnoho sněhu nebylo.

Cesta do neznámaCesta do neznáma - Když se krajina zahalí do mlhy, je vlastně každá cesta, cestou do neznáma.

Poslední fotka je z nejznámější skály, kterou už znala i princezna Krasomila.

Panská skálaPanská skála - Panská skála pocukrovaná sněhem.

Pokud jste to dočetli až sem, tak vám děkuji za trpělivost a přeji krásný nový rok 2020.

Tomáš Čmuchálek